Krem z batatów z mlekiem kokosowym i curry
przepis

Krem z batatów z mlekiem kokosowym i curry

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (4 porcje, 45 min):
MIESZANKA BATATÓW I PIETRUSZKI 700 g
Jarmuż Tysiąc Liści wg uznania
Bulion warzywny 1000 ml
Imbir 2 cm
Papryczka chilli 2 sztuki
Szalotka 5 sztuk
Mleko kokosowe 300 ml
Curry 1 łyżka
Oliwa
Cukier brązowy
Sposób przygotowania:

Posiekaną szalotkę usmażyć na złoto na oliwie i dodać cukier. Gdy zacznie karmelizować, zalać bulionem.

Dodać bataty, chili i imbir. Całość gotować 10 min. Zupę zmiksować razem z mlekiem kokosowym i curry.

Sposób podania:

Podawać na ciepło, udekorować chipsami z jarmużu i pieczonymi kawałkami batatów.