Krem z batatów z warzywnymi kuleczkami
przepis

Krem z batatów z warzywnymi kuleczkami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 35 min):
Brunoise Brokuły 120 g
Ser gorgonzola 100 g
Pistacje 20 g
Mleko kokosowe 1000 ml
Liście kaffiru 5 g
PUREE Z BATATÓW 100% WARZYW 800 g
Szalotka 80 g
Chili 3 g
Czosnek 30 g
Imbir marynowany 40 g
Oliwa z oliwek 100 ml
Sposób przygotowania:

Warzywa Brunoise przygotować według rekomendacji podanej na opakowaniu. Do przestudzonych warzyw Brunoise dodać gorgonzolę i wyrobić na masę, z której później należy uformować po dwie kuleczki do dania. Obtoczyć je w drobno posiekanych pistacjach.

W garnku rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz pokrojoną drobno papryczkę chili i liście kaffiru. Wszystko usmażyć. Następnie zalać mlekiem kokosowym i chwilę gotować. Dodać purée z batatów, wszystko zagotować i doprawić do smaku. Całość zmiksować na gładki krem.



SPOSÓB PODANIA:

W głębokim talerzu ułożyć kulki z sera i warzyw, udekorować papryczką chili i zalać zupą.