Krem z marchewki z dodatkiem imbiru
przepis

Krem z marchewki z dodatkiem imbiru

SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Duet Marchwi w Plastrach MINUTE® 700 g
Mleko kokosowe 150 ml
Por - jasna część 20 g
Szalotka 20 g
Świeży imbir 15 g
Rosół warzywny ok. 800 ml
Liść kafiru 1-2 szt.
Sok z limonki do smaku
Masło klarowane do smaku
Cukier trzcinowy do smaku
Świeża kolendra do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Umytego pora, szalotkę i imbir pokroić. Rozmrożoną marchewkę, pora, szalotkę i imbir podsmażyć na maśle. Dodać cukier. Wlać mleko kokosowe, rosół warzywny oraz dodać liść kafiru. Gotować do miękkości. Zdjąć z gazu, wyjąć liść kafiru i zmiksować. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżą kolendrą i kwaśną śmietaną.