Krewetki cukiniowo-cytrynowe
przepis

Krewetki cukiniowo-cytrynowe

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 20 min):
Brunoise Duet Cukinii 100 g
Krewetki 350 g
Kuskus 200 g
Imbir marynowany 50 g
Pomidory koktajlowe 100 g
Kapusta pak choi 150 g
Limonka 2 szt
Szalotka 30 g
Czosnek 10 g
Oliwa z oliwek 100 ml
Kolendra 20 g
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Do głębokiego naczynia wsypać kuskus, zalać wrzątkiem i posolić. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Warzywa Brunoise zaparować w piecu lub gotować w osolonej wodzie około 4–5 min. Warzywa wymieszać z kuskusem i drobno posiekaną kolendrą.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Wszystko podsmażyć. Następnie dodać krewetki oraz drobno posiekany imbir.

Po usmażeniu krewetek na tej samej patelni krótko przesmażyć pomidory oraz kapustę pak choi i zgrillować limonki.

SPOSÓB PODANIA:

Na płaski talerz wyłożyć kuskus z warzywami, a na wierzchu ułożyć krewetki. Wszystko udekorować kapustą pak choi i pomidorami koktajlowymi oraz limonką.