Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Kulinarny Talent 2019: Polędwica flambirowana / pepitkotto / mech jadalny / ziemia jadalna
przepis

Kulinarny Talent 2019: Polędwica flambirowana / pepitkotto / mech jadalny / ziemia jadalna

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
Polędwica wieprzowa 500 g
Mrożone frytki z batatów 350 g
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 200 g
Dynia w Kostkach 200 g
Napar z zielonej herbaty z jaśminem 200 ml
Boczniaki Mini 100 g
Smalec z gęsi 100 g
Imbir mielony do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
Papryka ostra do smaku
Pieprz czosnkowy do smaku
Czosnek granulowany do smaku
Sól, cukier do smaku
Masło 150 g
Miód 20 g
Whisky 100 ml
Mąka żołędziowa 100 g
Bułka tarta 2 łyżki
Cebula 1 sztuka
Natka pietruszki 1 pęczek
Fiołek lub campanulla 16 kwiatów
Sposób przygotowania:

Polędwicę wieprzową umyć i oczyścić, a następnie zamarynować w smalcu gęsim, pieprzu cytrynowym, pieprzu czosnkowym, czosnku granulowanym, imbirze, ostrej papryce i soli.

Zaparzyć napar z herbaty zielonej z jaśminem.

W garnku rozpuścić masło, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki, lekko podsmażyć, a następnie podlać naparem z herbaty do momentu wchłonięcia płynu i uzyskania miękkości surowców.

Dynię rozmrozić, podgrzewać przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, schłodzić. Na patelnię grillową wlać miód i wrzucić dynię, glazurować. Pepitki wymieszać z dynią, doprawić do smaku solą i przyprawami.

Boczniaki podsmażać na maśle przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Natkę pietruszki zmiksować z bułką tartą i szczyptą pieprzu cytrynowego (mech jadalny).

Masło zagnieść z mąką żołędziową, szczyptą soli i cukru. Rozwałkować na cienki placek i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po ostudzeniu zmiksować na gładki puder (ziemia jadalna).

Frytki z batatów upiec w piecu konwekcyjno-parowym na 180°C, przyprawić solą i pieprzem.

Polędwicę wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową, obsmażyć ze wszystkich stron, flambirować whisky. Tak przygotowaną polędwicę piec 5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry grubości ok. 4 cm.

Sposób podania:

Na talerzu uformować pepitkotto. Ułożyć frytki z batatów, po 2 kawałki polędwicy, polać zredukowanym sosem z patelni. Ułożyć boczniaki, kawałki dyni. Udekorować jadalnym mchem i ziemią jadalną oraz fiołkami.

Smacznego!

Autorem przepisu jest Julia Stanik z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu – III miejsce w konkursie Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2019”