Kulinarny Talent 2019 : Polędwica na pepisotto z boczniakami podana z orzeźwiającą sałatką
przepis

Kulinarny Talent 2019 : Polędwica na pepisotto z boczniakami podana z orzeźwiającą sałatką

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
Polędwica wieprzowa 500 g
Smalec z gęsi 640 g
Pistacje 50 g
Zmielona zielona herbata 3 łyżki
Bułka tarta 50 g
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 200 g
Natka pietruszki 3 pęczki
Czosnek 1 duży ząbek
Cytryna 1 szt.
Mini marchewki 200 g
Masło 300 g
Malinówka 20 ml
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 250 g
Bulion warzywny 500 ml
Boczniaki Mini 250 g rozmroż.
Frytki mrożone 250 g
Oregano, pieprz czosnkowy, sól morska, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć i wyciąć ścięgna. Obtoczyć w zielonej herbacie z oregano, pieprzem czosnkowym i solą. Odstawić.

Przygotować sałatkę. Pepitki z grochu & cukinii ugotować, ostudzić i wymieszać z 2 posiekanymi pęczkami natki, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W misce wymieszać posiekane pistacje z bułką tartą, kostką masła pieprzem i solą. Tak przygotowaną kruszonkę wstawić do lodówki.

Pepitki z cieciorki & kukurydzy podsmażyć na 3 łyżkach masła. Stopniowo zalewać wywarem warzywnym. Zagotować. W połowie czasu gotowania dodać mini boczniaki. Na koniec pepisotto doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Mini marchewki ugotować w osolonej wodzie z łyżką masła, a następnie flambirować z malinówką.

Polędwicę podsmażyć ze wszystkich stron na smalcu gęsim. Przełożyć na folię aluminiową, przykryć kruszonką z pistacji i piec ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni C.

Frytki usmażyć na smalcu gęsim, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sposób podania:

Wyporcjować na 4 talerze. Smacznego!

Autorką przepisu jest Magdalena Marszałek z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - uczestniczka konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2019” oraz laureatka nagrody za najlepszy smak.