Kulinarny Talent 2019 : Polędwica na pepisotto z boczniakami podana z orzeźwiającą sałatką

Składniki

Polędwica wieprzowa

500 g

Smalec z gęsi

640 g

Pistacje

50 g

Zmielona zielona herbata

3 łyżki

Bułka tarta

50 g

Pepitki z grochu łuskanego & cukinii

200 g

Natka pietruszki

3 pęczki

Czosnek

1 duży ząbek

Cytryna

1 szt.

Mini marchewki

200 g

Masło

300 g

Malinówka

20 ml

Pepitki z cieciorki & kukurydzy

250 g

Bulion warzywny

500 ml

Boczniaki mini

250 g rozmroż.

Frytki mrożone

250 g

Oregano

do smaku

Pieprz czosnkowy

do smaku

Sól morska

do smaku

Pieprz

do smaku

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Składniki

Polędwica wieprzowa

500 g

Smalec z gęsi

640 g

Pistacje

50 g

Zmielona zielona herbata

3 łyżki

Bułka tarta

50 g

Pepitki z grochu łuskanego & cukinii

200 g

Natka pietruszki

3 pęczki

Czosnek

1 duży ząbek

Cytryna

1 szt.

Mini marchewki

200 g

Masło

300 g

Malinówka

20 ml

Pepitki z cieciorki & kukurydzy

250 g

Bulion warzywny

500 ml

Boczniaki mini

250 g rozmroż.

Frytki mrożone

250 g

Oregano

do smaku

Pieprz czosnkowy

do smaku

Sól morska

do smaku

Pieprz

do smaku

Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć i wyciąć ścięgna. Obtoczyć w zielonej herbacie z oregano, pieprzem czosnkowym i solą. Odstawić.

Przygotować sałatkę. Pepitki z grochu & cukinii ugotować, ostudzić i wymieszać z 2 posiekanymi pęczkami natki, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W misce wymieszać posiekane pistacje z bułką tartą, kostką masła pieprzem i solą. Tak przygotowaną kruszonkę wstawić do lodówki.

Pepitki z cieciorki & kukurydzy podsmażyć na 3 łyżkach masła. Stopniowo zalewać wywarem warzywnym. Zagotować. W połowie czasu gotowania dodać mini boczniaki. Na koniec pepisotto doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Mini marchewki ugotować w osolonej wodzie z łyżką masła, a następnie flambirować z malinówką.

Polędwicę podsmażyć ze wszystkich stron na smalcu gęsim. Przełożyć na folię aluminiową, przykryć kruszonką z pistacji i piec ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni C.

Frytki usmażyć na smalcu gęsim, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sposób podania:

Wyporcjować na 4 talerze. Smacznego!

Autorką przepisu jest Magdalena Marszałek z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – uczestniczka konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2019” oraz laureatka nagrody za najlepszy smak.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację