Lasagne Primavera
przepis

Lasagne Primavera

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (7 porcji, 100 min):
Duet Marchwi w Plastrach MINUTE® 110 g
Cukinia Grillowana 500 g
Kabaczek 2 szt.
Brokuły Mini 180 g
Szpinak w Liściach 500 g
Ser ricotta 700 g
Ser mozzarella 450 g
Ser parmezan 140 g
Makaron lasagna 12 płatów
Sos do lasagne 1,3 kg
Sól
Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa (marchewkę, brokuły, cukinię, kabaczka) podgotować na parze (ok. 2-3 minuty) z odrobiną soli. W misce wymieszać ser ricotta ze szpinakiem i solą. Naczynie do lasagne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć sos (ok. 160 g) i równomiernie rozsmarować. Na sosie ułożyć 4 płaty makaronu, następnie 1/3 warzyw i 1/3 mieszanki sera ricotta ze szpinakiem, 1/3 mozarelli i ¼ sera parmezan. Przesmarować warstwą sosu. Powtórzyć warstwy jeszcze dwa razy. Na ostatnią wysypać resztkę sera parmezan. Przykryć lasagne folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 50 min. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 min.