Mini burgery z falafelami z pieczonymi batatami
przepis

Mini burgery z falafelami z pieczonymi batatami

  • role:
  • Smak i zdrowie
  • Przekąska
SKŁADNIKI (6 porcji, 40 min):
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY 6 szt.
Paprykowe Trio 60 g
BATATY KROJONE 500 g
Bułka pszenna 2 szt.
Sałata lodowa 50 g
Majonez (np. wegański) 100 g
Kolendra świeża 20 g
Cebula czerwona 20 g
Czosnek, tymianek świeży, sól, olej
Limonka
Sposób przygotowania:

Falafele (temp. wyjściowa -18°C) piec przez 8 minut w piecu w temp. 210°C lub smażyć na patelni (temp. wyjściowa -18°C) przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.

Za pomocą pierścienia z bułki wyciąć kółka odpowiednie do wielkości koreczków.

Z majonezu, kolendry i limonki sporządzić sos do burgerów. Cebulę pokroić na piórka, a sałatę podrzeć na mniejsze kawałki.

Paprykę delikatnie podsmażyć przez 2 minuty do temp. 70°C. Bataty przyprawić solą, czosnkiem, tymiankiem, lekko obtoczyć w oleju. Rozłożyć na pergaminie. Piec przez 15-20 min w temp. 200°C przy użyciu termoobiegu. Na ostatnie 2 min dołożyć wycięte wcześniej bułki i falafele.

Sposób podania:

Układać na bułce warstwowo sos, sałatę, paprykę, falafele, cebulę czerwoną. Przykryć wierzchem bułki posmarowaną sosem. Podawać z batatami lub jako przystawkę bankietową na wystawce.