Mule z warzywami
przepis

Mule z warzywami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (1 porcja, 15 min):
Brunoise Duet Marchewki 15 g
Brunoise Duet Cukinii 15 g
Brunoise Brokuły 15 g
Brunoise Kalafior 15 g
Świeże mule 20 szt.
Oliwa z oliwek 50 ml
Szalotka 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Peperoncino 1 szt.
Białe wino 100 ml
Pietruszka 20 g
Cytryna ½ szt.
Liście kapusty 5 szt.
Sól / pieprz / sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:

Mule przejrzeć i wykorzystać te, które są zamknięte (otwarte i połamane nie nadają się do przygotowania). Wyczyścić je szybko szczoteczką z zabrudzeń pod bieżącą wodą uważając, aby mule się nie otworzyły.

Do rondla wlać oliwę z oliwek i rozgrzać, następnie dodać posiekaną szalotkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnione peperoncino. Całość podsmażyć ciągle mieszając. Po zeszkleniu się składników dodać mule, wymieszać z całością i rondel przykryć przykrywką. Zostawić na ok 2 minuty do momentu aż wszystkie muszle się otworzą. Następnie do rondla wlać białe wino i całość doprawić solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i sokiem z wyciśniętej cytryny.

Warzywa Brunoise przygotować według rekomendacji podanej na opakowaniu. Kapustę gotować na małym ogniu ok 7-9 min. W tym czasie obrócić ją kilka razy. Kapustę również można przygotować na parze w piecu firmy Hobart przez 1 min i 40 sec.



SPOSÓB PODANIA:

Na liściach kapusty rozłożyć małże otwarciem do góry i całość posypać warzywami Brunoise.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Marcusa Brandl.