Ostre sushi z chrupiącym awokado
przepis

Ostre sushi z chrupiącym awokado

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 400 g
Ocet ryżowy 150 ml
Cukier 60 g
Płaty nori 10 sztuk
Awokado 4 sztuki
Mąka 4 łyżki
Jajka 2 sztuki
Mleko 50 ml
Panko 300 g
Majonez 4 łyżki
Świeża kolendra
Sposób przygotowania:

Każdą sztukę awokado pokroić na 8 części (w kształcie łódek). Obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zanurzyć w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w panko.

Smażyć na gorącym oleju (180°C) przez 3 minuty do czasu uzyskania złotego koloru, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie wylać wodę, ale nie płukać. Połączyć cukier z octem i wymieszać z przygotowanymi wcześniej Pepitkami. Odstawić do ostygnięcia.

Umieścić kawałek nori na bambusowej macie. Zwilżyć wodą. Następnie rozłożyć ok 75 - 80 g wcześniej przygotowanych Pepitek na 3/4 powierzchni. Majonez połączyć z sosem sriracha i świeżą kolendrą.

Posmarować nim rozłożone na nori Pepitki. Rozłożyć chrupiące awokado. Zwinąć matą w okrągłe rolki, a następnie pokroić na porcje.