Paella z Pepitek z czerwonej soczewicy i marchewki
przepis

Paella z Pepitek z czerwonej soczewicy i marchewki

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (8 porcji, 40 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 300 g
Groszek Zielony MINUTE® 400 g
Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Cebula 1 szt.
Czerwona papryka 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Chorizo 1 szt.
Pierś kurczaka 300 g
Krewetki, kalmary, mule (wg uznania)
Sól / pieprz / oliwa z oliwek/ szafran do smaku
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu, odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie. Polać oliwą. Zachować trochę płynu z gotowania Pepitek.

Na patelni lekko podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę, paprykę w paskach i rozgnieciony czosnek. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i również podsmażyć.

Dodać ugotowane Pepitki i koncentrat pomidorowy.

Polać delikatnie płynem z gotowania Pepitek.

Dodać mrożony groszek i kalmary (opcjonalnie). Dodać chorizo pokrojone w plastry.

Gotować delikatnie do momentu ugotowania Pepitek do właściwej konsystencji (płynna), i absorpcji płynu.