Pepisotto z kukurydzą i grzybami
przepis

Pepisotto z kukurydzą i grzybami

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 600 g
Kukurydza Złocista 500 g
Kurki w Zalewie 500 g
Szalotka 2 sztuki
Czosnek 2 ząbki
Łodyga selera 1 sztuka
Liście szałwi 30 sztuk
Oliwa z oliwek 100 ml
Białe wino lub bulion warzywny 200 ml
Bulion warzywnye 1,3 litra
Masło 100 g
Tarty parmezan 100 g
Sposób przygotowania:

Szalotkę, czosnek, seler naciowy drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać 10 sztuk drobno posiekanych liści szałwii, 600 g Pepitek (suchych), 250 g kukurydzy i 250 g kurek.

Dolać wino, odparować.

Następnie powoli dodawać bulion warzywny. Gotować przez 6-8 minut ciągle mieszając.

Po tym czasie wyłączyć gaz i dodać masło z parmezanem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

W międzyczasie pozostałe liście szałwii podsmażyć na oleju, aż będą chrupkie. Odtłuścić na papierze. W tym samym oleju podsmażyć przez 4-5 minut na złoto resztę kukurydzy i kurek.

Sposób podania:

Pepisotto serwować ze smażoną kukurydzą, grzybami i chrupiącymi liśćmi szałwii.