PEPITKI Z GRZYBAMI, KARCZOCHAMI I SZPARAGAMI
przepis

PEPITKI Z GRZYBAMI, KARCZOCHAMI I SZPARAGAMI

  • role:
  • Składnik dania
  • Perfekcyjne wykończenie
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 200 g
Mieszanka Grzybów 800 g
Szparagi Zielone 30 szt.
Karczochy Krojone MINUTE® 250 g
Orzechy laskowe 50 g
Szczypiorek 40 g
Olej z orzechów 150 ml
Ocet jabłkowy 250 ml
Śmietana sojowa 75 ml
Ocet cytrynowy 50 ml
Rzeżucha 10 gałązek
Oliwa wędzone warzywa Manufaktura Łagowski 100 ml
Sól do smaku
Sposób przygotowania:

Zamrożoną Mieszankę grzybów podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Posolić. Zredukować płyn, aby uzyskać głębszy smak. Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą. Schłodzoną mieszankę grzybów i pepitki wymieszać dokładnie z olejem z orzechów i octem jabłkowym. Wstawić do lodówki na całą noc, aby smaki się połączyły. Karczochy ugotować na parze ok. 8 minut, po schłodzeniu zblendować ze śmietanką sojową i octem cytrynowym na gładki krem.

Uprażyć orzechy i pokroić na duże kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuż przed wyserwowaniem wymieszać 20 g szczypiorku z mieszanką grzybów, pepitkami. Doprawić solą. Oliwę wędzoną zmiksować z pozostałym szczypiorkiem i przelać do butelki do dekorowania. Szparagi zielone zgrillować.

Sposób podania:

Mieszankę ułożyć na talerzu (może być w ringu). Obok ułożyć świeżo grillowane szparagi, dodać krem z karczochów i udekorować kropelkami zielonej oliwy oraz gałązkami rzeżuchy.