Pidy z falafelami, szpinakiem i mozzarellą
przepis

Pidy z falafelami, szpinakiem i mozzarellą

  • role:
  • Smak i zdrowie
  • Przekąska
SKŁADNIKI (6 porcji, 20 min):
PIDY
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY 6 szt.
Pidy mini coctail (firma według uznania) 6 szt.
Szpinak baby 800 g
Cebula biała 20 g
Czosnek świeży 1 ząbek
Oliwa extra virgin 20 g
Mini mozzarella 6 szt.
Sól, pieprz biały, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
DIP PAPRYKOWY
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA 100 g
Cebula czerwona 20 g
Pomidor 1 szt.
Czosnek świeży 1 ząbek
Pepperoni świeża wg uznania
Oliwa extra virgin 20 g
Bazylia świeża kilka listków
Sól, cukier
Sposób przygotowania:

Falafele (temp. wyjściowa -18°C) piec przez 8 minut w piecu w temp. 210°C lub smażyć na patelni (temp. wyjściowa -18°C) przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzanej oliwie zblanszować cebulę i czosnek, przyprawić sobą. Dodać na chwilę liście szpinaku, ostudzić.

DIP: Paprykę podsmażoną zmiksować na gładką masę. Pokroić cebulę oraz pepperoni w drobną kostkę, bazylię i czosnek posiekać. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ bez pestek pokroić w taką samą kostkę jak resztę składników. Dodać oliwę, doprawić do smaku i całość wymieszać.

Sposób podania:

Na spodzie pidów ułożyć dip paprykowy, szpinak, kuleczki mozzarelli i falafelki. Przebić ozdobną szpadką. Podawać dodatkowo z sosem.