
przepis
Pidy z falafelami, szpinakiem i mozzarellą
2020-02-21 10:02:42
- role:
- Smak i zdrowie
- Przekąska
SKŁADNIKI
(6
porcji,
20 min):
PIDY | |
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY | 6 szt. |
Pidy mini coctail (firma według uznania) | 6 szt. |
Szpinak baby | 800 g |
Cebula biała | 20 g |
Czosnek świeży | 1 ząbek |
Oliwa extra virgin | 20 g |
Mini mozzarella | 6 szt. |
Sól, pieprz biały, pieprz czarny, gałka muszkatołowa | |
DIP PAPRYKOWY | |
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA | 100 g |
Cebula czerwona | 20 g |
Pomidor | 1 szt. |
Czosnek świeży | 1 ząbek |
Pepperoni świeża | wg uznania |
Oliwa extra virgin | 20 g |
Bazylia świeża | kilka listków |
Sól, cukier |
Sposób przygotowania:
Falafele (temp. wyjściowa -18°C) piec przez 8 minut w piecu w temp. 210°C lub smażyć na patelni (temp. wyjściowa -18°C) przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.
Na rozgrzanej oliwie zblanszować cebulę i czosnek, przyprawić sobą. Dodać na chwilę liście szpinaku, ostudzić.
DIP: Paprykę podsmażoną zmiksować na gładką masę. Pokroić cebulę oraz pepperoni w drobną kostkę, bazylię i czosnek posiekać. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ bez pestek pokroić w taką samą kostkę jak resztę składników. Dodać oliwę, doprawić do smaku i całość wymieszać.
Sposób podania:
Na spodzie pidów ułożyć dip paprykowy, szpinak, kuleczki mozzarelli i falafelki. Przebić ozdobną szpadką. Podawać dodatkowo z sosem.