Pieczona ricotta z grillowanym bakłażanem, cukinią i batatami
przepis

Pieczona ricotta z grillowanym bakłażanem, cukinią i batatami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
BATATY KROJONE 200 g
DUET CUKINII W ĆWIARTKACH 100 g
Bakłażany Grillowane 150 g
Cukinia Grillowana 150 g
Ser Ricotta 4 sztuki
Pesto 70 g
Pomidorki cherry 100 g
Rukola 20 g
Krem balsamiczny 40 g
Orzeszki piniowe 10 g
Rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:

Grillowane warzywa rozmrozić, zamarynować w pesto, a następnie podgrzać 5 min w piecu combi w temp. 160⁰C.

Bataty i duet cukinii podsmażyć na oleju do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, zarumienić.

Ser ricotta wyjąć z opakowania „do góry nogami” starając się nie naruszyć struktury. Ser posypać cukrem i zamarynować kremem balsamicznym. Piec razem z pomidorkami cherry i orzeszkami pinii przez 15 min. w temp. 200⁰C.

Sposób podania:

Upieczoną ricottę ułożyć na talerzu. Obok ułożyć przygotowane wcześniej warzywa. Udekorować rukolą i rozmarynem.