Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Pieczony kalafior w sosie z pieczonych skrzydełek z gorgonzolą i grzanką maślaną

  • role:
  • Przekąska
SKŁADNIKI (10 porcji):
Kalafior MINUTE® 500 g
Młoda Marchewka Cała MINUTE® 300 g
Ser gorgonzola 200 g
Skrzydełka z kurczaka 500 g
Chleb na zakwasie pszennym 10 kromek
Masło 100 g
Sól, pieprz 2 łyżki
Sposób przygotowania:

Skrzydełka lekko posolić i posypać pieprzem. Zapiec w temp. 230ºC do mocnego zrumienienia, a następnie przełożyć do garnka i zalać 1 l wody. Gotować pod przykryciem przez 1 godz., a następnie zredukować do uzyskania gęstego sosu.

Kalafiora i marchew przelać wrzątkiem, posypać pieprzem i mieszać z olejem. Piec na pergaminie w 200ºC do mocnego zrumienienia. Pieczywo posmarować masłem i zapiekać na rumiany kolor.

SUGESTIA PODANIA:

Grzanki posmarować gorgonzolą, a na wierzchu ułożyć upieczone róże kalafiora. Udekorować pieczoną marchewką i polać sosem z pieczonych skrzydełek.