Pierożki z batatami i pietruszką
przepis

Pierożki z batatami i pietruszką

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
MIESZANKA BATATÓW I PIETRUSZKI 300 g
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA 100 g
Ciasto filo 3 płaty
Biała cebula 1 sztuka
Czosnek 2 ząbki
Papryka peperoni 5 sztuk
Świeży tymianek 1 gałązka
Oliwa z oliwek 10 ml
Ser feta 130 g
Czarnuszka 10 g
Chimichurri 50 g
Świeża kolendra 50 g
Masło do posmarowania
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Każdy płat ciasta filo posmarować roztopionym, ale ostudzonym masłem i pokroić w paski o szerokości 5 cm.

Na oliwie podsmażyć wcześniej rozmrożoną mieszankę batatów i pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, peperoni, świeży otarty tymianek. Po usmażeniu rozgnieść wszystko widelcem, dodać ser feta, sól, pieprz, kolendrę i wymieszać.

Na paski ciasta filo nałożyć farsz i zawinąć w kształcie trójkąta do końca ciasta.

Na blachę położyć pergamin i ułożyć pierożki, tak aby się nie stykały. Następnie posmarować je masłem, posypać czarnuszką i piec w temperaturze 200⁰C do zarumienienia przez ok 8-10 minut.

Paprykę rozmrozić i podgrzać na suchej patelni.

Propozycja podania:

Kilka pierożków rozłożyć na talerzu i udekorować papryczką peperoni oraz kolendrą. Podawać z sosem chimichurri i podsmażoną papryką.