PORRIDGE BOWL
przepis

PORRIDGE BOWL

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 10 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 900 g
Mleko pełne 1,5 l
Woda do gotowania 1,5 l
Cukier 250 g
Laska cynamonu 1 szt.
Nasiona granatu 100 g
Biały ser 1 kg
Orzechy laskowe posiekane 150 g
Mascarpone 200 g
Plastry bananów podsmażane 10 szt.
Granola według uznania
Skórka otarta z pomarańczy
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie (3 l) przez 5 minut, następnie odcedzić.

Dokończyć gotowanie w 1,5 l mleka i 1,5 l wywaru z gotowania pepitek z dodatkiem cukru, cynamonu przez 14 minut. Mieszankę szybko wystudzić, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Sposób podania:

Miskę z „owsianką” układać warstwami:
pepitki, granola, granat. Zakończyć warstwą białego sera, skórką z pomarańczy, posiekanymi orzechami i plasterkami bananów.