Potrawka z cukinii z policzkami wieprzowymi
przepis

Potrawka z cukinii z policzkami wieprzowymi

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 150 min):
POTRAWKA:
Brunoise Duet Cukinii 600 g
Świeża kolendra 4-5 gałązek
Pietruszka 4-5 gałązek
Cebula czerwona 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Pomidor 1 szt.
Biała Fasola Cannellini PAKOWANA PRÓŻNIOWO 100 g
POLICZKI WIEPRZOWE:
Policzki wieprzowe 640 g
Wino czerwone 100 ml
Liść laurowy 4 szt.
Ziele angielskie 4 szt.
Czosnek 2 ząbki
Szalotka 1 szt.
Bulion warzywny 500 ml
SOS:
Pieczony burak 3 szt.
Czosnek 1 ząbek
Szalotka 1 szt.
Miód gryczany 2 łyżki
Sok z cytryny 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

POLICZKI: Poliki wieprzowe wyczyścić i zamarynować w soli i pieprzu. Na patelni obsmażać z obydwu stron do momentu zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać czerwone wino, ziele angielskie, liść laurowy, posiekany czosnek oraz szalotkę i bulion warzywny. Dusić przez ok. 2 godziny.

SOS: Buraki upiec do miękkości i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę podsmażyć i dodać do wcześniej upieczonych buraków. Doprawić miodem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

POTRAWKA: Brunoise Duet Cukinii uprażyć z białą fasolą, solą i pieprzem. Dodać sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać do wcześniejszych składników. Doprawić świeżym ziołami.



SPOSÓB PODANIA:

Potrawkę ułożyć na talerzu, a na niej policzki wieprzowe. Całość polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.