Pulpety z jarmużem
przepis

Pulpety z jarmużem

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Jarmuż Tysiąc Liści 800 g
Świeży chleb 400 g
Bułka tarta 600 g
Jajka 9 szt
Szczypiorek 40 g
Mleko 360 ml
Redukcja octu balsamicznego 240 ml
Oliwa z oliwek 30 ml
Sól, pieprz
Olej z pestek słonecznika
Sposób przygotowania:

Drobno posiekany jarmuż podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i pokrojoną cebulą, doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać na jednolitą masę chleb pokrojony na małe kawałki, mleko, sól, pieprz, żółtka i jarmuż.

Gotową masę umieścić w silikonowej formie o kształcie półkuli. W środku każdej półkuli zrobić otwór, aby wlać redukcję octu balsamicznego. Wstawić do lodówki, aby masa się schłodziła. Połówki kul połączyć obtaczając w jajku i bułce tartej. Wrzucić na gorącą oliwę i usmażyć.

Pulpety ułożyć na jarmużu skropionym octem balsamicznym. Danie podawać w miseczkach.