Puree z batatów i pietruszki
przepis

Puree z batatów i pietruszki

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
BATATY KROJONE 1000 g
Kalafior MINUTE® 100 g
Szalotka 5 sztuk
Marchewka 2 sztuki
Bulion warzywny 200 ml
Masło 100 g
Rodzynki sułtańskie sparzone 20 g
Olej sezamowy
Sposób przygotowania:

Szalotkę smażyć na złoto na maśle razem z marchewką pokrojoną w kostkę i batatami. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Zmiksować na gładką masę z dodatkiem zimnego masła.

Kalafior smażyć na złoto, dodać rodzynki. Podlać bulionem dodając jednocześnie masło. Odparować, tworząc maślaną emulsję. Doprawić do smaku olejem sezamowym.

Sposób podania:

Podawać według uznania na zimno lub na ciepło.