

Ragu z kurczaka i bobu z rozmarynem i chilli na kopytkach
2017-09-22 12:25:28
- role:
- Perfekcyjne wykończenie
SKŁADNIKI
(5
porcji):
Kopytka ziemniaczane gnocchi LUB | 1000 g |
Przetarte ugotowane ziemniaki / skrobia ziemniaczana | 800 g / 150 g |
Trybowane udźce z kurczaka | 500 g |
Bób Bardzo Drobny MINUTE® | 500 g |
Gałązka rozmarynu | 1 szt. |
Czosnek | 30 g |
Śmietanka 36% | 100 ml |
Sól, pieprz | |
Strączek chilli, rukiew wodna do dekoracji |
Sposób przygotowania:
W przypadku samodzielnego przygotowania gnocchi wszystkie składniki wymieszać, uformować rulony o 2 cm średnicy i odcinać widelcem dociskając co 2,5 cm.
Kopytka gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Mięso zmielić na drobnych oczkach, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy z mięsa odparuje woda dodać rozmaryn, obrany bób (200 g obranego bobu zostawić do dekoracji) i śmietankę. Całość dusić do lekkiego odparowania sosu. Do gotowego mięsa dodać kluski i całość delikatnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.
SUGESTIA PODANIA:
Kopytka z mięsem wyłożyć porcjami dekorując z wierzchu zielonymi ziarnami bobu, strączkami chilli i rukwią wodną.