Ragu z kurczaka i bobu z rozmarynem i chilli na kopytkach

  • role:
  • Perfekcyjne wykończenie
SKŁADNIKI (5 porcji):
Kopytka ziemniaczane gnocchi LUB 1000 g
Przetarte ugotowane ziemniaki / skrobia ziemniaczana 800 g / 150 g
Trybowane udźce z kurczaka 500 g
Bób Bardzo Drobny MINUTE® 500 g
Gałązka rozmarynu 1 szt.
Czosnek 30 g
Śmietanka 36% 100 ml
Sól, pieprz
Strączek chilli, rukiew wodna do dekoracji
Sposób przygotowania:

W przypadku samodzielnego przygotowania gnocchi wszystkie składniki wymieszać, uformować rulony o 2 cm średnicy i odcinać widelcem dociskając co 2,5 cm.
Kopytka gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

Mięso zmielić na drobnych oczkach, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy z mięsa odparuje woda dodać rozmaryn, obrany bób (200 g obranego bobu zostawić do dekoracji) i śmietankę. Całość dusić do lekkiego odparowania sosu. Do gotowego mięsa dodać kluski i całość delikatnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.

SUGESTIA PODANIA:

Kopytka z mięsem wyłożyć porcjami dekorując z wierzchu zielonymi ziarnami bobu, strączkami chilli i rukwią wodną.