Risotto z cukinią
przepis

Risotto z cukinią

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
DUET CUKINII W ĆWIARTKACH 200 g
Boczniaki Mini 20 g
Ryż arborio 100 g
Wino białe 100 ml
Bulion warzywny 200 ml
Szalotka 1 sztuka
Mascarpone 40 g
Masło 40 g
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:

Ryż arborio przesmażyć razem z szalotką. Podlać winem, a następnie bulionem. Powoli redukować do uzyskania miękkości. Wykończyć dodając mascarpone i zimne masło. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Boczniaki podsmażać razem z cukinią na osobnej patelni przez minimum 2 minuty do osiągnięcia temp. 70°C wewnątrz produktu, zrumienić. Wymieszać wszystko razem i posypać posiekaną pietruszką.