Risotto z kalafiora z ekologicznym pstrągiem
przepis

Risotto z kalafiora z ekologicznym pstrągiem

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Brunoise Kalafior 160 g
Czosnek 2 ząbki
Szalotka 1 szt.
Por ½ szt.
Pomidor 1 szt.
Masło klarowane 1 łyżka
Filet z pstrąga 200 g
Sól i pieprz szczypta
Świeża mięta 3 gałązki
Mleko sojowe 160 ml
Jarmuż 120 g
Olej rzepakowy 5 ml
Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym zeszklić czosnek i szalotkę. Pstrąga doprawić solą i pieprzem i pokroić w kostkę. Dodać do czosnku i szalotki wraz z porem i Brunoise Kalafiorem. Całość podlać mlekiem sojowym. Pomidora obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i dodać do pozostałych składników. Całość zredukować i na koniec dodać świeżą miętę.

Jarmuż, lekko skropiony olejem rzepakowym, wysuszyć w piekarniku w temperaturze 90°C.



SPOSÓB PODANIA:

Risotto serwować na ciepło z chipsami z jarmużu i udekorowane świeżymi ziołami.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.