Sałatka bankietowa z kaszą i buraczkami
przepis

Sałatka bankietowa z kaszą i buraczkami

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (6 porcji, 30 min):
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI 400 g
Buraczki w Kostkach PAKOWANE PRÓŻNIOWO 425 ml
Figi 3 szt.
Orzechy ziemne 50 g
Miód 40 g
Ocet balsamiczny 30 g
Kumin, świeży rozmaryn do smaku
Sól do smaku
Oliwa peperoncino, świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:

Kaszę (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%). Doprawić kuminem, solą i oliwą.

Buraki zamarynować w occie balsamicznym, miodzie i posiekanym rozmarynie.

Figę wyfiletować, orzechy uprażyć na suchej patelni. Układać w szklanych słoiczkach warstwowo.

Sposób podania:

Na dnie naczynia ułożyć warstwami buraczki, kaszę z warzywami oraz figi. Udekorować świeżymi ziołami.