
przepis
SAŁATKA LIBAŃSKA Z FALAFELEM
2018-10-30 16:00:02
- role:
- Składnik dania
- Kulinarna podróż
SKŁADNIKI
(10
porcji,
12 min):
Yummy Vegeburger Falafel | 10 sztuk |
Pepitki z cieciorki & kukurydzy | 500 g |
Fasolka Szparagowa Zielona Cała MINUTE® | 750 g |
Natka pietruszki listki | 50 g |
Świeża mięta listki | 50 g |
Świeża kolendra listki | 20 g |
Czarne oliwki w plasterkach | 50 g |
Sos: | |
Oliwa z oliwek | 50 g |
Sok (melasa) z granatu | 30 g |
Sok z cytryny | 15 g |
Sumak | 2 g |
Sposób przygotowania:
Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przepłukać zimną wodą. Odstawić.
Vegeburgery Yummy Falafel rozmrozić w temperaturze +3°C i piec w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Rozmrozić Fasolkę Szparagową Zieloną w temp. +3°C.
Pepitki połączyć ze świeżymi, posiekanymi ziołami, zieloną fasolką i oliwkami.
Przygotować sos łącząc ze sobą w emulsję wszystkie składniki. Dodać sos do pepitek. Przyprawić wg uznania.
Sposób podania:
Przygotowaną sałatkę ułożyć w miseczce typu bowl. Na wierzchu ułożyć Vegeburgera Falafel pokrojonego na cztery części.