Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Sałatka ryżowa z awokado, ananasem, krewetkami i warzywami w tempurze
przepis

Sałatka ryżowa z awokado, ananasem, krewetkami i warzywami w tempurze

  • role:
  • Przekąska
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Ryż basmati 160 g
Ryż czarny 160 g
Jogurt 50 g
Cytryna 1 szt.
Szczypiorek 15 g
Awokado 1 szt.
Ananas 200 g
Krewetki 12 szt.
Ocet jabłkowy 15 ml
Tabasco 5 ml
Warzywa w tempurze 250 g
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Awokado obrać, pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny. Ananasa pokroić w kostkę. Każdy rodzaj ryżu ugotować oddzielnie al dente. Krewetki ugotować na parze. Krewetki powinny być bez pancerzyka, ale z ogonkiem. Wymieszać oba rodzaje ryżu z jogurtem, sokiem z cytryny, octem jabłkowym, posiekanym szczypiorkiem, ananasem i awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa w tempurze usmażyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

SUGESTIA PODANIA:

Sałatkę z ryżu włożyć do szklanek. Na wierzchu ułożyć krewetki przyprawione oliwą, solą i sokiem z cytryny. Podawać z warzywami w tempurze.