Sałatka słodko-ostra z batatami
przepis

Sałatka słodko-ostra z batatami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
BATATY KROJONE 2000 g
Młode listki szpinaku „baby” 500 g
Świeża bazylia 100 g
Świeży koperek 100 g
Czosnek 1 ząbek
Czarny czosnek 40 g
Jogurt grecki 300 g
Ostra papryczka 3 sztuki
Olej z pestek winogron 100 g
Zaatar 200 g
Sok z cytryny/płatki soli/biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Bataty krojone smażyć z dodatkiem tłuszczu przez 25 minut. Przyprawić zaatarem. Odstawić.

Czarny czosnek wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, następnie dodać jogurt grecki.

W razie potrzeby wymieszać z wodą i przyprawić według uznania. Szpinak wymieszać z listkami bazylii i koperkiem. Na wierzchu ułożyć wystudzone bataty.

Na patelni podsmażyć czosnek wraz z posiekaną papryczką.

Sposób podania:

Każdą porcję polać trzema łyżeczkami sosu z czarnym czosnkiem. Przygotowanym dressingiem polać szpinak z batatami. Posypać płatkami soli i świeżo mielonym pieprzem.