Sałatka słodko-ostra z batatami

Składniki

Bataty krojone

2000 g

Młode listki szpinaku "baby"

500 g

Świeża bazylia

100 g

Koperek świeży

100 g

Czosnek

1 ząbek

Czarny czosnek

40 g

Jogurt grecki

300 g

Ostra papryczka

3 sztuki

Olej z pestek winogron

100 g

Zaatar

20 g

Sok z cytryny

do smaku

Płatki soli

do smaku

Pieprz biały

do smaku

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Bataty krojone

2000 g

Młode listki szpinaku "baby"

500 g

Świeża bazylia

100 g

Koperek świeży

100 g

Czosnek

1 ząbek

Czarny czosnek

40 g

Jogurt grecki

300 g

Ostra papryczka

3 sztuki

Olej z pestek winogron

100 g

Zaatar

20 g

Sok z cytryny

do smaku

Płatki soli

do smaku

Pieprz biały

do smaku

Sposób przygotowania:

Bataty krojone smażyć z dodatkiem tłuszczu przez 25 minut. Przyprawić zaatarem. Odstawić.

Czarny czosnek wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, następnie dodać jogurt grecki.

W razie potrzeby wymieszać z wodą i przyprawić według uznania. Szpinak wymieszać z listkami bazylii i koperkiem. Na wierzchu ułożyć wystudzone bataty.

Na patelni podsmażyć czosnek wraz z posiekaną papryczką.

Sposób podania:

Każdą porcję polać trzema łyżeczkami sosu z czarnym czosnkiem. Przygotowanym dressingiem polać szpinak z batatami. Posypać płatkami soli i świeżo mielonym pieprzem.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację