Sałatka wegańska z Pepitkami i wegeburgerem
przepis

Sałatka wegańska z Pepitkami i wegeburgerem

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (1 porcja, 20 min):
Yummy Vegeburger Falafel 1 sztuka
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 50 g
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas 50 g
Sałata 40 g
Pomidorki Cherry 50 g
Ogórek 50 g
Rzodkiewka kiszona 20 g
Glony Wakame 40 g
Olej sezamowy 40 ml
Sezam 5 g
Orzechy włoskie 40 g
Sos sojowy 20 ml
Sól, pieprz do smaku
Liść botwinki do dekoracji
Mizuna czerwona do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcję 5:1. Przelać zimną wodą. Odstawić.

2. Yummy Vegeburger Falafel usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony. Odstawić.

3. Groszek cukrowy podgrzewać przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu. Wszystkie składniki oprócz Vegeburgera połączyć ze sobą i wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym.

4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Wegeburger pokroić w paski i ułożyć na wierzch sałatki.

6. Udekorować sałatkę liśćmi z botwinki i mizuną czerwoną.