
przepis
Sałatka wegańska z Pepitkami i wegeburgerem
2019-03-19 15:17:53
- role:
- Składnik dania
- Kulinarna podróż
SKŁADNIKI
(1
porcja,
20 min):
Yummy Vegeburger Falafel | 1 sztuka |
Pepitki z cieciorki & kukurydzy | 50 g |
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas | 50 g |
Sałata | 40 g |
Pomidorki Cherry | 50 g |
Ogórek | 50 g |
Rzodkiewka kiszona | 20 g |
Glony Wakame | 40 g |
Olej sezamowy | 40 ml |
Sezam | 5 g |
Orzechy włoskie | 40 g |
Sos sojowy | 20 ml |
Sól, pieprz | do smaku |
Liść botwinki | do dekoracji |
Mizuna czerwona | do dekoracji |
Sposób przygotowania:
1. Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcję 5:1. Przelać zimną wodą. Odstawić.
2. Yummy Vegeburger Falafel usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony. Odstawić.
3. Groszek cukrowy podgrzewać przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu. Wszystkie składniki oprócz Vegeburgera połączyć ze sobą i wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Wegeburger pokroić w paski i ułożyć na wierzch sałatki.
6. Udekorować sałatkę liśćmi z botwinki i mizuną czerwoną.