Sałatka z kaczką i groszkiem śnieżnym
przepis

Sałatka z kaczką i groszkiem śnieżnym

  • role:
  • Smak i zdrowie
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (2 porcje):
Filet z kaczki 300 g
Tymianek świeży 2 gałązki
Czosnek 1 ząbek
Rzodkiewka 2 szt.
Ogórek świeży 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Mix sałatek sezonowych 150 g.
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas 100 g
Sól, pieprz
SOS:
Oliwa z oliwek 50 ml
Ocet winny biały 25 ml
Woda 25 ml
Musztarda stołowa 1 łyżeczka
Sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:

KACZKA: Filet z kaczki nacieramy solą i pieprzem, okładamy tymiankiem i czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kaczkę obsmażamy od strony skóry, zaczynając od zimnej patelni na wolnym ogniu. Gdy tłuszcz wytopi się ze skóry, przewracamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 8-10 minut. Po tym czasie wyciągamy filet i odstawiamy, aby mięso odpoczęło. SOS: Ocet, musztardę i wodę łączymy, następnie mieszając energicznie dodajemy oliwę. Powstanie jednolity dresing, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. SAŁATKA: Mix sałat układamy na talerzu, dodajemy cienko pokrojony ogórek oraz rzodkiewkę, cebulę kroimy w cienkie krążki i układamy na sałatach. Groszek podgrzewać przez 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, po czym blanszujemy krótko, w osolonej wodzie, i natychmiast przekładamy do pojemnika z lodem. Następnie układamy groszek na sałatce, filet z kaczki kroimy w cienkie plasterki i układamy wokół sałat. Całość skrapiamy dresingiem.