Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Sałatka z krewetkami, jarmużem i groszkiem cukrowym
przepis

Sałatka z krewetkami, jarmużem i groszkiem cukrowym

  • role:
  • Smak i zdrowie
  • Wyjątkowe okazje
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Krewetki 20 szt.
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
SUROWE WARZYWA:
Sałata strzępiasta 100 g
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 100 g
Cykoria 50 g
Koper 100 g
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sok z cytryny
WARZYWA GOTOWANE:
Jarmuż Tysiąc Liści 200 g
Kalafior Romanesco 120 g
Groszek Cukrowy Strączkowy "Snap Peas" 50 g
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Z krewetek usunąć pancerz. Obrane krewetki ugotować na parze w temperaturze 80°C przez 8 minut.
Surowe warzywa umyć. Seler i cykorię pokroić w romby. Koper pokroić na bardzo cienkie plastry, zmieszać z marchewką tartą i zanurzyć w wodzie z lodem. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażyć jarmuż, groszek cukrowy „Snap Peas” i kalafior romansesco minimum przez 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać w miseczce. Wymieszać surowe i podsmażone warzywa oraz krewetki.