Sałatka z pieczonymi batatami
przepis

Sałatka z pieczonymi batatami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (1 porcja, 30 min):
BATATY KROJONE 120 g
Mieszanka dowolnych sałat 100 g
Koper włoski fenkuł 20 g
Dowolne świeże owoce 120 g
Mango 1/2 sztuki
Syrop z agawy 10 ml
Limonka 1/2 sztuki
Papryczka jalapeno 10 g
Olej ryżowy do smaku
Jadalne kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania:

Obrać mango i zmiksować, następnie dodać soku z limonki i pokrojone jalapeno (ilość wg uznania w zależności od ostrości sosu). Podczas mieszania dodawać olej. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, przełamać go odrobiną soku z agawy. Składniki wymieszać na gładką masę.

W części sosu zamarynować rozmrożone bataty i piec w temp. 190⁰C przez 12-15 minut. Pozostawić do ostudzenia.

Sałaty umyć , osuszyć i wymieszać z cienko pokrojonym koprem oraz z resztą dressingu (sosu). Doprawić do smaku.

Sposób podania:

Mix sałat rozłożyć na talerzu, udekorować batatami i kwiatami, a całość posypać sezamem.