SAŁATKA Z ZIELONYMI PEPITKAMI I KOPREM
przepis

SAŁATKA Z ZIELONYMI PEPITKAMI I KOPREM

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 8 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 500 g
Mieszanka zielonych sałat według porcji
Koper włoski 3 sztuki
Świeża marchewka 300 g
Czerwona cebula 100 g
Koperek 30 g
Sos winegret:
Musztarda 20 g
Ocet winny biały 20 g
Olej z pestek winogron 90 g
Sok z cytryny 10 g
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić.

Przygotować sos winegret mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek oderwać od łodygi, koper włoski pokroić w drobne plastry.

Wszystkie składniki (z wyjątkiem zielonej sałaty) dokładnie wymieszać i przyprawić sosem.

Sposób podania:

Na talerzu ułożyć porcję zielonej sałaty, następnie przygotowaną mieszankę i posypać świeżo mielonym pieprzem.