SALMOREJIO DE CALABAZA
przepis

SALMOREJIO DE CALABAZA

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
Puree z Dyni 100% Warzyw 400 g
Puree z Marchewki 100% WARZYW 400 g
Pomidory krojone 800 g
Czarny czosnek 3 łyżeczki
Świeżo wyciśnięty czosnek 3 łyżeczki
Oliwa z oliwek 200 ml
Panko 50 g
Winegret Xeres 10 łyżek
Szalotka świeżo posiekana 20 g
Cukier 1 łyżka
Mikro zioła (rukola, pietruszka, czerwona rzeżucha) wg uznania
Sól, pieprz
Chlebek do bruschetty 10 kromek
Mikro zioła (buraczki) do dekoracji
Sposób przygotowania:

Puree rozmrozić wcześniej (24 h w temp. +3°C). Przepuścić puree przez piec w temp. 120°C z 10% pary przez 2 minuty do osiągnięcia temp. 70°C wewnątrz produktu

Chlebek pokroić wzdłuż i zgrillować z dwóch stron.

Puree, pomidory, czosnek, oliwę z oliwek, panko, winegret, cebulkę i cukier zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Miksować całość w celu uzyskania gładkiej mieszanki i pozostawić w chłodnym miejscu.

Mikro zioła delikatnie posiekać i wymieszać.

Sposób podania:

Zupę serwować na zimno w miseczce z grzanką udekorowaną mieszanką mikro ziół. Zupę również udekorować listkami mikro ziół buraczka.