
przepis
SALMOREJIO DE CALABAZA
2019-11-06 12:26:21
- role:
- Składnik dania
- Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI
(10
porcji,
30 min):
Puree z Dyni 100% Warzyw | 400 g |
Puree z Marchewki 100% WARZYW | 400 g |
Pomidory krojone | 800 g |
Czarny czosnek | 3 łyżeczki |
Świeżo wyciśnięty czosnek | 3 łyżeczki |
Oliwa z oliwek | 200 ml |
Panko | 50 g |
Winegret Xeres | 10 łyżek |
Szalotka świeżo posiekana | 20 g |
Cukier | 1 łyżka |
Mikro zioła (rukola, pietruszka, czerwona rzeżucha) | wg uznania |
Sól, pieprz | |
Chlebek do bruschetty | 10 kromek |
Mikro zioła (buraczki) | do dekoracji |
Sposób przygotowania:
Puree rozmrozić wcześniej (24 h w temp. +3°C). Przepuścić puree przez piec w temp. 120°C z 10% pary przez 2 minuty do osiągnięcia temp. 70°C wewnątrz produktu
Chlebek pokroić wzdłuż i zgrillować z dwóch stron.
Puree, pomidory, czosnek, oliwę z oliwek, panko, winegret, cebulkę i cukier zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Miksować całość w celu uzyskania gładkiej mieszanki i pozostawić w chłodnym miejscu.
Mikro zioła delikatnie posiekać i wymieszać.
Sposób podania:
Zupę serwować na zimno w miseczce z grzanką udekorowaną mieszanką mikro ziół. Zupę również udekorować listkami mikro ziół buraczka.