Sandacz z kaszą z warzywami
przepis

Sandacz z kaszą z warzywami

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (2 porcje, 30 min):
ORKISZ I JĘCZMIEŃ Z WARZYWAMI 400 g
PUREE Z BATATÓW 100% WARZYW 200 g
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas 50 g
Filet z sandacza 300 g
Fenkuł, koper włoski 1 szt.
Seler naciowy 100 g
Śmietana 32% 100 ml
Oliwa cytrynowa
Oliwa peperoncino
Kolendra ziarno
Sól, pieprz biały, czarnuszka
Sposób przygotowania:

Orkisz i jęczmień (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 12-13 minut (para 80%).

Kolendrę utrzeć, wrzucić na patelnię i podgrzać. Dodać śmietanę i purée z batatów, doprawić solą i oliwą peperoncino. Całość podgrzewać 2 minuty do temp. 70°C.

Filet sandacza zamarynować w oliwie cytrynowej, soli i białym pieprzu. Usmażyć na ruszcie.

Fenkuł i seler cienko pokroić, posolić, dodać oliwę cytrynową i wymieszać z groszkiem cukrowym.

Sposób podania:

Na postumencie z kaszy ułożyć filet oraz sałatkę z fenkuła. Udekorować purée z batatów i posypać czarnuszką.