Śledź posypany warzywami Brunoise
przepis

Śledź posypany warzywami Brunoise

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 20 min):
Śledź holenderski 400 g
Ziemniaki 240 g
Brunoise Duet Marchewki 80 g
Cebula 200 g
Jabłko 100 g
Masło 50 g
Majonez porowy 80 g
Sól, pieprz do smaku
Śmietana 50 ml
Woda z ogórków kiszonych 150 ml
Woda ok. 300 ml
Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i wyciąć z nich beczułki, a następnie ułożyć w garnku i zalać wodą do poziomu przykrycia ziemniaków. Dodać 30 g masła i gotować do czasu, aż woda odparuje. Po ugotowaniu podsmażyć na patelni ziemniaki na pozostałym maśle do uzyskania złotego koloru.

Brunoise Duet Marchewki podgrzewać przez 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, ostudzić i zawekować z wodą od ogórków kiszonych.

Połowę cebuli pokroić w półksiężyce i przełożyć do miseczki. Dodać sól, pieprz, starte na grubych oczkach jabłko i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Drugą część cebuli pokroić cieniutko na krajalnicy i delikatnie posolić.



SPOSÓB PODANIA:

Śledzia ułożyć na talerzu, następnie cienko pokrojoną cebulę i kiszone warzywa. Obok ułożyć ziemniaki oraz majonez porowy. Na dodatkowym talerzyku można ułożyć cebulę z jabłkiem i śmietaną.