Ślimaczki warzywne wege
przepis

Ślimaczki warzywne wege

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (20 porcji, 20 min):
Ciasto francuskie 1 arkusz
Ser tarty mozzarella lub cheddar 200 g
Brunoise Duet Marchewki 100 g
Brunoise Duet Cukinii 100 g
Brunoise Brokuły 100 g
Brunoise Kalafior 100 g
Jajko 1 szt.
Ser bursztyn 50 g
Orzeszki piniowe do dekoracji
Suszony jarmuż do dekoracji
Oliwa z oliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:

Warzywa Brunoise wymieszać i rozłożyć na arkuszu ciasta francuskiego. Wierzch posypać startym serem. Ciasto zrolować i pokroić na plastry o grubości 2 cm.

Plastry rozłożyć na blaszce z pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch startym serem bursztyn. Piec w 200°C ok. 15 minut, do momentu zarumienienia i rozpuszczenia się sera.



SPOSÓB PODANIA:

Serwować na ciepło lub zimno. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek, udekorować orzeszkami piniowymi i suszonym jarmużem.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.