Snack z ryżem warzywami i cheddarem na pikantnym sosie pomidorowym z chipsami z nori
przepis

Snack z ryżem warzywami i cheddarem na pikantnym sosie pomidorowym z chipsami z nori

  • role:
  • Przekąska
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
Snack z ryżem, warzywami i cheddarem 10 szt.
Pomidor śliwkowy 200 g
Miks pestek do sałatek 30 g
Arkusz wodorostów nori 3 szt.
Olej rzepakowy do smażenia 1000 ml
Sos Tabasco do smaku
Oliwa z oliwek extra vergine do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Snack z ryżem, warzywami i cheddarem upiec w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut.

W międzyczasie zblendować pomidory z tabasco, oliwą, solą. Przetrzeć przez sito na gładki krem. Płatki nori usmażyć na oleju, a następnie odtłuścić na papierze. Miks pestek podpiec w piekarniku z odrobiną oleju i soli w temperaturze 180°C przez 4 minuty.

SPOSÓB PODANIA:

Talerz posmarować pikantnym sosem pomidorowym, na nim rozłożyć przekąski i udekorować prażonym miksem pestek oraz chipsami z nori.