Spring rolls z mango i marchewką
przepis

Spring rolls z mango i marchewką

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (20 porcji, 30 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 250 g
Kiełki Fasoli Mung 150 g
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 220 g
Mango 1 sztuka
Ogórek 1 sztuka
Papier ryżowy 20 sztuk
Liście sałaty - rollo rosso 20 sztuk
Liścię mięty 40 sztuk
Sos Hoisin 5 łyżek
Czerwone wino 200 ml
Miód 3 łyżki
Olej sezamowy 3 łyżki
Sok z limonki 100 ml
Sezam 3 łyżki
Drobno posiekane chilli 1 sztuka
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie przepłukać zimną wodą, wymieszać z sosem hoisin i odstawić.

Ogórek i mango pokroić w julienne.
Papier ryżowy zamoczyć w zimnej wodzie, odsączyć z nadmiaru wody. Na papierze ryżowym ułożyć liść sałaty, 1-2 łyżeczki wcześniej przygotowanych Pepitek, mango, marchew, kiełki fasoli, ogórek i kilka liści mięty. Złożyć boki i zwinąć ściśle.

Sos: Wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku posiekanym chili.

Sposób podania:

Spring rolls serwować przecięte na pół z sosem w osobnym naczyniu.