Tabule buraczane z truflami z gotowanego kurczaka

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (10 porcji):
Piersi z kurczaka 300 g
Serek Philadelphia 200 g
Sól, pieprz
Kumin mielony 1/2 łyżeczki
Czosnek 2 ząbki
Kasza kuskus 300 g
Buraczki w Kostkach PAKOWANE PRÓŻNIOWO 200 g
Soczewica PAKOWANA PRÓŻNIOWO 200 g
Świeża kolendra 40 g
Cytryny 3 szt.
Chilli 1 strączek
Sposób przygotowania:

Kuskus uprażyć w piecu w temp. 200ºC do zrumienienia i zalać 350 ml osolonego wrzątku. Odstawić na 4 minuty i wymieszać widelcem, aby nabrał puszystości.

Pierś ugotować we wrzątku, a następnie pokroić i zmiksować na gładką masę razem z czosnkiem i kuminem. Dodać serek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, z której zrobić kulki o średnicy 3 cm.

Kuskus wymieszać z soczewicą, siekaną kolendrą i burakami. Dodać 3 łyżki oleju i sok z 1 cytryny. Doprawiać solą i posiekanym chilli. Podawać wedle uznania dekorując białymi kulkami z kurczaka i świeżymi ziołami