Tarta z marchewki ze śliwkami

Składniki

Masło

90 g

Cukier puder

60 g

Mąka migdałowa

140 g

Mąka pszenna typ 500

180 g

Żółtko

2 szt.

Masło migdałowe

100 g

Cukier trzcinowy

100 g

Cynamon

szczypta

Śliwka węgierka

1500 g

Brunoise duet marchewki

320 g

Główka goździka

4 szt.

Masło klarowane

1 łyżka

Miód

1 łyżka

Białko z jajek

2 szt.

Śmietana 12%

8 łyżek

Orzechy mielone

do dekoracji

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Składniki

Masło

90 g

Cukier puder

60 g

Mąka migdałowa

140 g

Mąka pszenna typ 500

180 g

Żółtko

2 szt.

Masło migdałowe

100 g

Cukier trzcinowy

100 g

Cynamon

szczypta

Śliwka węgierka

1500 g

Brunoise duet marchewki

320 g

Główka goździka

4 szt.

Masło klarowane

1 łyżka

Miód

1 łyżka

Białko z jajek

2 szt.

Śmietana 12%

8 łyżek

Orzechy mielone

do dekoracji

Sposób przygotowania:

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozłożyć w okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i odstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie piec w piekarniku w temp 1800C przez 12 minut.

KREM MIGDAŁOWY: Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy i przełożyć na upieczony spód ciasta. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec przez kolejne 4 minuty w temperaturze 1800C.

ŚLIWKI: Śliwki karmelizować na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu i goździków. Następnie wyłożyć je na upieczoną masę. Brunoise Duet Marchewki skarmelizować z miodem, dodać białka i wylać na masę, piec przez 2 minuty w temperaturze 1800C.

Sposób podania:

Przygotowaną tartę wystudzić, pokroić na porcje, posypać kawałkami orzechów i podawać ze śmietaną.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację