Tarta z marchewki ze śliwkami
przepis

Tarta z marchewki ze śliwkami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (8 porcji, 40 min):
CIASTO:
Masło 90 g
Cukier puder 60 g
Mąka migdałowa 40 g
Mąka pszenna typ 500 180 g
Żółtko 2 szt.
KREM MIGDAŁOWY:
Mąka migdałowa 100 g
Masło migdałowe 100 g
Cukier brązowy 100 g
Cynamon szczypta
ŚLIWKI:
Śliwka węgierka 1500 g
Brunoise Duet Marchewki 320 g
Główka goździka 4 szt.
Masło klarowane 1 łyżka
Miód 1 łyżka
Białko jaj kurzych 2 szt.
Śmietana 12% 8 łyżek
Orzechy mielone do dekoracji
Sposób przygotowania:

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozłożyć w okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i odstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie piec w piekarniku w temp 1800C przez 12 minut.

KREM MIGDAŁOWY: Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy i przełożyć na upieczony spód ciasta. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec przez kolejne 4 minuty w temperaturze 1800C.

ŚLIWKI: Śliwki karmelizować na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu i goździków. Następnie wyłożyć je na upieczoną masę. Brunoise Duet Marchewki skarmelizować z miodem, dodać białka i wylać na masę, piec przez 2 minuty w temperaturze 1800C.



SPOSÓB PODANIA:

Przygotowaną tartę wystudzić, pokroić na porcje, posypać kawałkami orzechów i podawać ze śmietaną.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Sebastiana Cichego.