Tatar z pepitek z papryką podsmażaną i łososiem
przepis

Tatar z pepitek z papryką podsmażaną i łososiem

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Przekąska
SKŁADNIKI (1 porcja, 25 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 50 g
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA 50 g
Pomarańcza 1 sztuka
Mango 1/2 sztuki
Granat 1/4 sztuki
Łosoś wędzony 20 g
Świeża mięta 10 listków
Świeże chili 5 g
Oliwa cytrynowa 10 ml
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować w osolonej wodzie w proporcji 5/1 przez 8 minut. Przelać zimną wodą. Odstawić.

Paprykę rozmrozić. Pomarańczę wyfiletować, granat wypestkować, a pozostały z owoców sok zachować.

Łososia i mango pokroić w drobną kostkę, miętę i chili drobno posiekać.

Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą i doprawić oliwą cytrynową i solą morską.

Sposób podania:

wymieszane składniki uformować za pomocą ringu i udekorować pozostałymi pestkami granatu oraz kawałkami owoców.