Tatar ze śledziem, kompresowany burak i Brunoise Duet Marchewki
przepis

Tatar ze śledziem, kompresowany burak i Brunoise Duet Marchewki

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 20 min):
Brunoise Duet Marchewki 100 g
Śledzie matias w oleju 100 g
Buraczki w Kostkach PAKOWANE PRÓŻNIOWO 100 g
Awokado 60 g
Mleko kokosowe 100 ml
Granat 1 szt.
Rydze marynowane 60 g
Minikiwi 30 g
Olej lniany 50 ml
Sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku
Sposób przygotowania:

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Dodać połowę buraczków z zalewą i wszystko doprawić do smaku. Wymieszać i zamknąć w szczelnym naczyniu, aby śledzie przeszły smakiem buraków.

Warzywa Brunoise gotować w wodzie lub według sposobu przygotowania rekomendowanym na opakowaniu i wymieszać z ziarnami granatu. Następnie doprawić do smaku.

W głębokim naczyniu wymieszać resztę buraków z mlekiem kokosowym i zmiksować na jednolitą masę.

Do marynowanych śledzi z burakami dodać przyprawy i olej oraz ocet, a także pokrojone w kostkę awokado.



SPOSÓB PODANIA:

Marynowane śledzie z burakami wyłożyć na płaski lub głęboki talerz. Wykończyć buraczanym musem, rydzami, dodać warzywa z granatem oraz minikiwi.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Michała Górę.