Tortilla z falafelem i warzywami
przepis

Tortilla z falafelem i warzywami

  • role:
  • Smak i zdrowie
  • Przekąska
SKŁADNIKI (3 porcje, 30 min):
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY 12 szt.
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA 100 g
Tortilla 3 placki
Mix sałat 50 g
Cebula czerwona 20 g
Pomidorki cherry 12 szt.
Ogórek zielony 100 g
Kwaśna śmietana (lub jogurt) 100 g
Awokado 1 szt.
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz, czosnek do smaku
Sposób przygotowania:

Falafele (temp. wyjściowa -18°C) piec przez 8 minut w piecu w temp. 210°C lub smażyć na patelni (temp. wyjściowa -18°C) przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.

Pomidorki cherry, ogórek, cebulę, awokado pokroić w plastry i skropić cytryną, aby warzywa nie ściemniały. Paprykę delikatnie podsmażyć do momentu rozmrożenia. Śmietanę doprawić, solą, pieprzem i czosnkiem.

Tortillę lekko zgrillować – podgrzać.

Sposób podania:

Tortillę przeciąć na pół i zawinąć rożki. Posmarować lekko śmietaną i napełnić wszystkimi składnikami. Osobno podać resztę kwaśnej śmietany.