Vegan blanc z Pepitkami
przepis

Vegan blanc z Pepitkami

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (10 porcji, 45 min):
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 250 g
Napój migdałowy 750 ml
Cukier 300 g
Ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
Ananas 500 g
Rum kokosowy
Migdały 200 g
Cukier waniliowy 100 g
Mikro zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:

Napój migdałowy wymieszać z 100 g cukru i ekstraktem wanilii. Zagotować i dodać Pepitki. Gotować 8 minut regularnie mieszając. Tak powstałą masę przełożyć do okrągłych foremek.

Ananasa pokroić na kawałki.

Pozostały cukier podgrzać z rumem kokosowym i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać ananasa i dokładnie wymieszać.

Migdały grubo posiekać i zrumienić na patelni. Dodać cukier waniliowy i mieszać, aż cukier się lekko skarmelizuje. Przełożyć do GN i schłodzić. Masę zmiksować krótko w robocie kuchennym.

Sposób podania:

Pepitki wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu razem z rumem, ananasem i migdałami. Udekorować mikro ziołami.