Vegeburger z jajkiem sadzonym i awokado
przepis

Vegeburger z jajkiem sadzonym i awokado

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (1 porcja, 20 min):
Yummy Vegeburger Falafel 1 sztuka
Jajko 1 sztuka
Sałata 20 g
Awokado 30 g
Masło 10 g
Majonez porowy 20 ml
Sól, pieprz do smaku
Kolendra do dekoracji
Majonez porowy:
Żółtka 2 sztuki
Musztarda 10 g
Olej porowy 200 ml
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

1. Przygotować majonez porowy: ubić żółtka i powoli dodawać olej, a następnie dodać musztardę i resztę składników. Ubijać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przełożyć do rękawa cukierniczego.

2. Bułkę podsmażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia.

3. Yummy Vegeburger usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony bez dodatku oleju. Odstawić.

4. Jajko usmażyć na maśle do momentu ścięcia.

5. Na spodzie bułki rozprowadzić sos oraz ułożyć sałatę, vegeburgera, plastry pokrojonego awokado oraz sadzone jajko.

6. Burgera udekorować sosem i kolendrą. Całość zamknąć drugą połówką bułki.