
przepis
Vegeburger z jajkiem sadzonym i awokado
2019-03-20 11:53:26
- role:
- Składnik dania
- Kulinarna podróż
SKŁADNIKI
(1
porcja,
20 min):
Yummy Vegeburger Falafel | 1 sztuka |
Jajko | 1 sztuka |
Sałata | 20 g |
Awokado | 30 g |
Masło | 10 g |
Majonez porowy | 20 ml |
Sól, pieprz | do smaku |
Kolendra | do dekoracji |
Majonez porowy: | |
Żółtka | 2 sztuki |
Musztarda | 10 g |
Olej porowy | 200 ml |
Sól, pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
1. Przygotować majonez porowy: ubić żółtka i powoli dodawać olej, a następnie dodać musztardę i resztę składników. Ubijać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przełożyć do rękawa cukierniczego.
2. Bułkę podsmażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia.
3. Yummy Vegeburger usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony bez dodatku oleju. Odstawić.
4. Jajko usmażyć na maśle do momentu ścięcia.
5. Na spodzie bułki rozprowadzić sos oraz ułożyć sałatę, vegeburgera, plastry pokrojonego awokado oraz sadzone jajko.
6. Burgera udekorować sosem i kolendrą. Całość zamknąć drugą połówką bułki.