Vol-au-vent  z kaszą, cukinią i kurkami
przepis

Vol-au-vent z kaszą, cukinią i kurkami

SKŁADNIKI (1 porcja, 20 min):
Mix kasz z cukinią grillowaną i oliwą z oliwek 120 g
Kurki w Zalewie 60 g
Cebula biała 20 g
Tymianek świeży do smaku
Wino białe wytrawne 30 ml
Śmietana 30% 80 ml
Musztarda 3 g
Ser pleśniowy lazur 15 g
Masło 30 g
Vol-au-vent 1 szt.
Sposób przygotowania:

Na połowie masła usmażyć 10 g cebuli oraz 30 g posiekanych kurek, dodać tymianek i białe wino, a następnie mix kasz z cukinią. Przyprawić solą i pieprzem, dodać ser lazur.

Z drugiej połowy masła, pozostałej cebuli i kurek przygotować sos kurkowy. Na maśle podsmażyć kurki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz otarty świeży tymianek, całość podlać winem. Smażyć do momentu odparowania wina. Na koniec dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę. Zredukować.



SPOSÓB PODANIA:

Vol-au-vent podgrzać w piecu, a następnie wypełnić kremową kaszą z warzywami, podawać z sosem kurkowym.