Warzywa faszerowane kaszą Bonduelle
przepis

Warzywa faszerowane kaszą Bonduelle

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI 300 g
ORKISZ I JĘCZMIEŃ Z WARZYWAMI 300 g
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka żółta 1 szt.
Cukinia zielona 1 szt.
Cebula biała 1 szt.
Ser feta 200 g
Oliwa extra virgin 60 g
Czosnek świeży 2 ząbki
Orzechy włoskie 60 g
Sól, zioła prowansalskie, kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:

Orkisz i jęczmień (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 12-13 minut (para 80%).

Kaszę gryczaną (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%).

Papryki przeciąć na pół i usunąć ziarenka. Następnie posolić i po chwili osuszyć papierowym ręcznikiem. Tę samą czynność powtórzyć z cukinią. Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, następnie wymieszać z kaszą, serem feta i orzechami. Doprawić według uznania solą, kminkiem i ziołami.

Paprykę i cukinię napełnić farszem i zapiekać przez ok. 8-10 minut w piecu w kombinacji pary.

Sposób podania:

Przygotowane faszerowane warzywa można podawać jako side dish lub w formie bankietowej. Podawać na ciepło z dowolnymi sosami, np. paprykowym lub pomidorowym.