Vege sushi
przepis

Vege sushi

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 400 g
Ocety ryżowy 150 ml
Cukier 60 g
Płaty nori 10 sztuk
Ogórek 1 sztuka
Zielone szparagi 15 sztuk
Serek śmietankowy 150 g
Świeżo starty imbir 1 łyżka
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie wylać wodę, ale nie płukać. Ocet połączyć z cukrem i wymieszać z Pepitkami, odstawić do ostygnięcia.

Ogórek pokroić w prostokątne podłużne paski. Płat nori ułożyć na bambusowej macie, zwilżyć wodą. Następnie rozłożyć ok. 75-80 g wcześniej przygotowanych Pepitek na 3/4 powierzchni. Szparagi ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Serek śmietankowy połączyć ze startym imbirem, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować serek śmietankowy na Pepitkach, położyć paski ogórka i szparagi, zwinąć przy pomocy maty w okrągłe rolki, a następnie pokroić na porcje.