Vegeburger z buraczkami i kozim serem
przepis

Vegeburger z buraczkami i kozim serem

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (1 porcja, 20 min):
Yummy Vegeburger Texas 1 sztuka
Buraczki Czerwone w plastrach 50 g
Kozi ser 50 g
Bułka pszenna z sezamem 1 sztuka
Rukola 20 g
Majonez z buraka 20 ml
Masło 10 g
Majonez z buraka:
Ekologiczny koncentrat buraczany 5 ml
Żółtka 2 sztuki
Musztarda 10 g
Olej rzepakowy 200 ml
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

1. Przygotować majonez z buraka: ubić żółtka i powoli dodawać olej, a następnie dodać musztardę i resztę składników. Ubijać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przełożyć do rękawa cukierniczego.

2. Bułkę podsmażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia.

3. Yummy Vegeburger Texas usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony bez dodatku oleju. Odstawić.

4. Na spodzie bułki rozprowadzić sos oraz ułożyć rukolę, plastry buraka oraz wegeburgera.

5. Następnie ułożyć kozi ser i przypalić go palnikiem, aż ser się zarumieni.

6. Na kozim serze ułożyć kolejną warstwę rukoli i sosu. Całość zamknąć drugą połówką bułki.